Cine e CORYS?

CORYS inseamna Munca, Disciplina, Perseverenta, Pasiune, Creatie, Handmade

  Corina și CORYS

Îmi amintesc că atunci când eram mică, parcă timpul trecea altfel pentru mine.

Locuiam într-un apartament dintr-un bloc comunist împreună cu părinții mei, cu fratele meu mai mare și cu bunica mea. 

Țin minte că părinții mei se trezeau dis de dimineață și plecau la serviciu când încă era întuneric afară. Lucrau amândoi ca ingineri la Sidex Galați.

Îi urmăream cu privirea cum plecau printr-o ceată rece și gri, prin ploaie și vânt și totul era parcă desprins dintr-un film urât și trist.

Mergeau în liniște și fără zgomot, alături de ceilalți vecini din cartier, îndreptându-se grabnic spre nicăieri.

Eu rămâneam acasă cu bunica care avea o mare pasiune pentru cusut. Bunica mea era din Basarabia și învățase arta cusutului de la mama ei. Avea o mașină de cusut rusească făcută după vestitele Singer nemțești. De cum plecau ai mei, se retrăgea într-un colț al camerei și începea să lucreze. În timp ce lucra, îmi povestea despre alte vremuri și alte timpuri în care ea trăise atunci când era tânără. Imi povesteaProiectez ajutata decele mai inovative softuri! de locuri dragi cu oameni calzi. Imi povestea de soare, de oameni care cântau și dansau, de oameni diferiți. 

Era atât de frig în casă încât stăteam îmbrăcată sub plapumă, frecându-mi mâinile înghețate, și o priveam cum potrivea materialele cu niște degete groase și răsucite ca niște crengi de copaci. Trecuse prin multe sărmana bunica și acum trebuia să lucreze diverse pentru vecini și cunoștințe pentru că nu ne ajungeam deloc cu banii. Și-n tot acest timp auzeam acel zgomot al mașinii de cusut, un tors mârâit ca al unei pisici fericite.  

Anii au trecut, am terminat o Facultate tehnică ajungând inginer chimist.

 
M-am angajat imediat după terminarea facultății la o fabrică de procesare a laptelui unde am lucrat o perioadă însă tipul de viață standardizat nu se potrivea deloc cu aspirațiile mele. Îmi doream mai mult. Îmi doream să creez ceva, să fac ceva eu însămi. 

Am început să studiez design-ul vestimentar și mi-am dedicat o mare parte a timpului meu acestui lucru. Am învățat, am greșit și am luat-o din nou de la capăt. 

Mi-am dat apoi demisia și am pornit o afacere pe cont propriu: Producția de poșete din piele! 

Am plecat de la ideea că o bucată de piele moartă și inertă poate fi modelată și transformată într-o “fiinta vie”. 

Am plecat la drum încet, cu pași mărunți, cu o singură mașină de cusut, însă una performantă și modernă. În prezent avem un atelier cochet și foarte utilat, unde, împreună cu cele trei colaboratoare ale mele, ce au lucrat în trecut în domeniul marochinăriei, realizăm produsele pe care le puteți vedea aici.

Nu a fost deloc ușor însă parafrazându-l pe președintele Kennedy care spunea cu ocazia zborului către Lună că “Nu mergem spre Lună pentru că e ușor, ci pentru că e greu” aș spune și eu că “ Nu am început să creez poșete pentru că este ușor, ci pentru că este al naibii de greu, însă atât de frumos”!

Pot creea, îmi pot imagina forme și culori, structuri, ansambluri de modele, interioare și compartimentari, accesorii și barete și totul e atât de acaparator și pasionant! 

Eu mi le imaginez, eu la dau viață! Și-mi place! Cel mai mult mă bucur când clientele mele sunt mulțumite și revin cu noi și noi comenzi.

Am doi băieți frumoși, un soț înțelegător și o pisică british pe care o cheamă Missy Blue însă răspunde la apelativul “Bibi”.

În cadrul firmei, soțul meu se ocupă de partea de management și de marketing eu rezervându-mi timpul pentru creație și producție.

Este bine să lucrăm împreună în familie pentru un tel comun. 

Avem și un magazin propriu la parterul imobilului, iar la etaj se găsește atelierul de producție.

Nu producem cantități mari, nu vrem să facem poșete de serie (mass production) ci ne orientăm spre serii mici și comenzi individualizate, personalizate, cele mai multe poșete sunt realizate pe comandă.

Am ajuns la performanța să reproduc o poșeta chiar și după o poză sau o schița. Faptul că am o pregătire tehnică m-a ajutat foarte mult în această frumoasă meserie.

Le “vad”, mi le imaginez cu ochii minții, apoi le proiectez într-un soft grafic pe computer și scot tiparele.

Deviza firmei noastre este “Mereu Inainte”! 

Și acum, în încheiere, vreau să vă spun o poveste frumoasă și foarte adevărată care s-a întâmplat la sfârșitul secolulului 19, pe vremea exploratorului polar Fridjof Nansen. 

Acest mare om, laureat al premiului Nobel, fiind și un mare sportiv, a câștigat ani la rând campionatul național de ski fond al Norvegiei.

La un moment dat și-a propus să străbată Groenlanda de la est la vest pentru prima data în lume, într-o temerară aventură, împreună cu câțiva camarazi.

A fost o expediție uluitoare pentru acele vremuri și au pornit în această grea călătorie fiind foarte, foarte bine pregătiți și antrenați. Țelul lui Nansen a fost depășirea unor limite, și personale, și fizice, și geografice.

PAtelierul Corys!e drum însă “socoteala din târg nu s-a potrivit cu cea de acasa”.

Au întâmpinat foarte multe opreliști și greutăți și, de nenumărate ori, camarazii săi s-au temut de necunoscut, intenționând să abandoneze lupta.

Însă Nansen a făcut atunci un lucru extrem de greu de înțeles pentru mintea umană. Și-a tăiat toate liniile de aprovizionare rămânând doar cu echipamentul pe care-l cărau zilnic și cu rațiile de hrană dijmuite drastic pentru a nu se putea răzgândi nicicum. Exista doar o singură direcție de mers!

Și mereu îi îmboldea pe fiecare dintre camarazii săi in parte cu cuvântul “Fram “, care în limba norvegiană înseamnă Înainte!

Le spunea mereu “Fram, fram…fram, Mergeți inainte…!”

Și într-un final au izbândit!

Asta îmi doresc și eu împreună cu fetele mele pentru această aventură de viață a firmei CORYS.

Am și acum în minte acel zgomot al mașinii de cusut a bunicii, “un tors mârâit ca al unei pisici fericite“! 

Și în fiecare zi le spun fetelor mele de la atelier: Trebuie să mergem înainte! E greu și sunt obstacole, dar trebuie să reușim!

                       Fram,fram,fram…..Corys!

Newsletter

Ne gasesti pe